Domácí automatizace

Pokud jste se někdy zajímali o domácí automatizaci, možná vás bude zajímat tento článek, kde se pokusím shrnout dnešní možnosti v této oblasti. Typickým představitelem tohoto oboru je tzv. Inteligentní dům, tedy objekt, který snímá spoustu veličin a jejich zpracováním pak rozhoduje v oblastech jako jsou zabezpečení, osvětlení, vytápění, zavlažování atd. Jedná se tedy o procesy, jež většinou vykonáváme ručně a musíme na ně myslet. Cílem domácí automatizace je zvýšení komfortu obyvatel a snížení nákladů na provoz.


Vybavit si domácnost tímto řízením dnes může i běžný smrtelník, pořizovací cena je příznivější, než tomu bylo před cca 10ti lety. V novostavbách a při rekontrukcích můžeme předem počítat s drátovými rozvody a předejít tak budoucím komplikacím. Ale ani ostatní nemusí zoufat - existují bezdrátová řešení, při kterých nám odpadá starost o kabeláž a vhodnost prostředí. Nevýhodou je pak provoz na baterie a riziko zarušení signálu (například vzdáleností nebo stavebními materiály).

Následuje výčet produktů dle firem, jež jsem našel na internetu (řazeno abecedně):

ABB

Tato firma nabízí jak komplexní řešení (Ego-n nebo ABB-i-bus KNX/EIB), tak i modulární bezdrátový systém pro dodatečnou montáž.

Conrad

Tento prodejce elektroniky nejrůznějšího druhu nabízí bezdrátová řešení vlastní výroby, ale též systém HomeMatic.

Elektrobock CZ

Cenově dostupná řešení PocketHome a Home Control určená spíše pro bezdrátové ovládání vytápění, ale nejen pro něj.

ELKO EP

Zástupci této firmy jsou komplexní drátový systém INELS a cenově příznivé bezdrátové ovládání RF Control.

ENIKA

Vlastní systémy BOSys a POSEIDON vyráběné také v designu nejprodávanějších vypínačů a zásuvek firmy ABB.

Jablotron

Tuzemská firma, která dominuje především v oblasti zabezpečení objektů a automobilů, novým systémem JABLOTRON 100 zasahuje i do domácí automatizace.

KAPPA

Bezdrátová automatizace a zabezpečení určené především pro dodatečnou montáž.

LOXONE

Cenově dostupné řešení pro inteligentní domy, od moderního ovládání žaluzií, světel až po efektivní regulaci vytápění.

Moeller

Produkt Xcomfort představuje ucelenou řadu pro drátovou a bezdrátovou automatizaci.

***********************

Doporučuji shlédnout animace jednotlivých řešení, kde se názorně dozvíte o jejich možnostech. Je na každém, pro jaký systém se rozhodne. Pro někoho je určující cena, jiný preferuje drátové systémy. Já doufám, že jsem tímto výčtem někomu pomohl alespoň v zorientování se na dnešním trhu. Jestliže jsem něco opomněl, poprosím vás o vzkaz.

Původní článek ze dne 07.01.2009 13:29
Aktualizace proběhla v červenci 2014