MOIRA a Vavrys

Dnes se podíváme na tzv. funkční prádlo, tedy oblečení, které svými vlastnostmi samo vytváří tepelné a vlkostní mikroklima a přispívá tak k celkové pohodě. Ochraňuje před následky podchlazení či přehřátí a je určeno jak vrcholovým sportovcům, tak na běžné nošení.

 

Prvním kouskem funkčního prádla v mém šatníku byly ponožky MOIRA Trek. Tehdy jsem si je pořizoval do bruslí a nevěděl ještě nic o jejich funkci. Za pár let jsem si koupil triko s krátkým rukávem MOIRA Mono. Mono je materál, který velmi dobře odvádí vlhkost od povrchu těla a navíc tepelně izoluje a stabilizuje tělesnou teplotu. Používám jej jako spodní vrstvu systému funkční prádlo - bavlněná střední vrstva - teplý svršek. Mono tedy odvádí pot do střední vrstvy, která jej nasaje a teplý vrchní díl chrání celek před chladem. Toto oceníte zejména v kopcovitém terénu, kdy se výšlapem zapotíte a na kopci fouká vítr. Se standardním oblečením je tato situace o nachlazení nebo bolest zad.

 

Zatím mým posledním funkčním doplňkem jsou silné zimní ponožky od konkurenční firmy Vavrys. Jedná se o typ Trek, jsou velmi teplé a vhodné tak do nízkých teplot. Užívám je spíše sporadicky - například pokud vím, že hrozí delší pobyt venku bez pohybu.

 

Funkční prádlo mě přesvědčilo o své užitnosti a komfort, který nabízí, je někdy k nedocenění. V současné době uvažuji o nákupu Mono spodní části a čepice.