Neobvyklé předměty v KPZ

Ve své Krabičce poslední záchrany mám pár předmětů, jejichž využití v nouzi možná není na první pohled patrné. Jedná se většinou o předměty za pár korun a nyní se na ně podrobněji podíváme:
 

1) kondom - kromě jeho původního účelu jej lze využít jako rezerovár na vodu, neboť jak známo, pojme cca 5l tekutiny. Aby se latex používáním nepoškodil, je vhodné ho před naplněním umístit například do ponožky. Znečištěnou vodu můžeme v kondomu desinfikovat (například Sanosilem). Dále je možné použít kondom jako ochranu osobní elektroniky před vodou. Než jej poprvé použijete některým z těchto způsobů, nezapomeňte omýt lubrikant.
 

2) stahovací páska - obvykle používaná pro stahování elektrických kabelů, v nouzi ji použijeme na nejrůznější opravy (zlomené tyčky, "krokodýl" na botě...), v sebeobraně jako pouta na útočníka, pro upevnění výstroje na batoh atd. V první pomoci však tuto pásku NEPOUŽÍVEJTE, neboť stahuje příliš a nelze ji průběžně povolovat!
 

3) křída - bílou školní křídu využijeme například pro značení prošlé cesty (na stromech nebo kamení), jestliže jsme se ztratili. V krajním případě ji jako nastrouhanou s vodou vypijeme při otravě trávícího ústrojí, což má vyvolat zvracení (zdroj)


Objevují se názory, že tradiční KPZ je dnes již přežitek - obzvláště ve městě. S tím nemohu souhlasit, je však možné provést jakýsi "upgrade":
 

- místo zápalek a šrtátka použít magneziový rozdělávač ohně (vyžaduje však nůž nebo jiné ostří)
- svíčku nahradí LED baterka či chemické světlo

- březovou kůru na podpal vyměníme za tuhý líh

 

Na závěr pár rad:

 

- na víko přilepte seznam věcí uvnitř, předejdete hledání ve spěchu a ze seznamu snadněji vymyslíte, čím si ve svízelné situaci pomůžete

- není od věci mít dvě KPZ; malou pro denní nošení, která se vloží do větší na cesty

- je-li voděvzorný hlavní obal, není třeba chránit jednotlivé předměty

- nezapomeňte na nůž: možná nejdůležitější věc; buď jej noste pořád při sobě nebo přibalte do KPZ