Nouzová nabíječka 1xAA

Dnes se podíváme na nouzovou nabíječku (mobilních telefonů) na jedinou AA baterii.
 

Tato nabíječka se prodává v různých variantách, od různých výrobců, převážně asijské provenience, s cenou kolem 200 Kč. Obsahuje miniaturní DC-DC měnič 1,5V na 5V a signalizační diodu v hliníkovém pouzdře, které zároveň slouží jako chlazení. Výstup je realizován 2,5 mm konektorem JACK, ke kterému v balení naleznete redukce pro různé mobilní telefony.

 

Obvykle nabíječka funguje bez problémů, ale v závislosti na typu a výrobci může nastat:

1) problém s nízkým napětím baterie (typicky 1,2V u nabíjecích baterií) - v takovém případě se nabíječka vůbec nezapne a vyžaduje tak pro svůj provoz pouze nové alkalické baterie

 

2) výstupní napětí o různých hodnotách - 5V pro USB zařízení by mělo být v rozmezí max. 4.8-5.2V, takže pokud naměříte jinak a obvykle více než je horní limit (v mém případě 5.6V), lze si pomoci zapojením polovodičové diody (jedné nebo více do série) v propustném směru. Toto zapojení jednak sníží napětí na požadovanou úroveň a také ochrání připojené zařízení.
 

Myslím si, že tato nouzová nabíječka (s výše uvedenou úpravou, pokud je to nutné) je dobrým doplňkem na cesty a možným náhradníkem APC USB Battery Extenderu, jestliže preferujete AA baterie. Svými miniaturními rozměry se vejde do každé skuliny v batohu nebo kapse a jednu tužkovou baterii v nouzi jistě najdete (nebo kdekoli zakoupíte).