Peak Design - Packing Cube

Určitě to znáte: balíte se na dovolenou nebo delší výpravu a zjistíte, že většinu objemu zavazadla zabírá oblečení - trička, spodky, ponožky nebo i kalhoty a bundy. Kromě toho řešíte i nějaký obal, protože oblečení je čisté. Nakonec máte v zavazadle mnoho igelitových tašek a vůbec nevíte, kde co je a ještě to zabírá zmíněné místo.

Na trhu existuje mnoho cestovních "organizérů", ale ty řeší jen roztřídění pro větší přehled a pořádek. Relativně nedávno jsem se však dozvěděl o existenci kompresních organizérů, které krom toho také zmenší objem o přítomný nadbytečný vzduch. Princip je jednoduchý: po obvodu obalu je dvojitý zip - první zapnutí uzavře obal a to druhé stlačí objem na cca polovinu.

    

Hlavní zip je navíc "odtrhávací", což znamená, že jej můžete rychle otevřít pouhým zatažením za poutka (nemusíte hledat jezdce). Zde bych měl malou výtku: poutka by mohla být větší a barevně odlišená - hůře se hledají a uchopují.

Z jedné strany obalu je také oddělená kapsa na špinavé prádlo. Nepočítejte ovšem s tím, že do ní dáte veškeré ušpiněné prádlo z hlavního prostoru. Tento oddíl je vhodný spíše na menší kousky, například spodní prádlo.

Obal je zhotoven ze „self-healing“ ultralehké 100% recyklované 70d nylon/poly směsi s potahem odolným proti otěru a odolností proti roztržení. Je opravdu pevný a velmi lehký. Organizér se vyrábí ve dvou velikostech (S a M) a třech barvách (tmavě šedá, šalvějová a světlá). Já vlastním větší velikost a tmavě šedou barvu. Ta jen pro doplnění informací váží 144g.

  

A tím se dostáváme k hlavnímu parametru - co se do organizéru vlastně vejde? Výrobce uvádí 10 triček do velikosti S (9 litrů) a 20 triček do velikosti M (18 litrů). V praxi jsem balení samotných triček neověřoval, ale na týdenní dovolenou se trička, spodky a ponožky do obalu v pohodě vejdou. Hodně též záleží na skládání, aby se vám do rozměru organizéru vše vešlo bez zbytečných mezer. Ty se dají případně vyplnit například ponožkami.

Packing Cube od Peak Designu můžu doporučit! Je lehký, funkční a promyšlený. Jediné, co trochu kazí celkový dojem je vyšší cena - velikost S za 890,- a M za 1290,- (www.peakdesign.cz/produkt/packing-cube)

Plusy a mínusy:

+ kvalitní materiál a zip
+ nízká hmotnost
+ variabilita
+ oddělený prostor na špinavé prádlo
- malá poutka odtrhávání
- vyšší cena