Petzl - Tikka XP

Když se člověku několikrát stane, že je sám, potřebuje obě ruce a ještě posvítit, tak se naštve a pořídí si čelovku! :o) To byl přesně můj případ.

A teď kterou? Jako každému se mi v životě nákup (většinou) levných a nekvalitních výrobků v tu nejnevhodnější chvíli vymstil. Mít nebo nemít světlo je často otázkou přinejmenším zdržení, někdy úplné neschopnosti, krajně vám může zachránít zdraví nebo život. Proto jsem se rozhodl nešetřit.


S nástupem čím dál lepších LED diod jako ekonomických zdrojů světla, se mi vyřešila otázka použité technologie. Po pročtení nejrůznějších outdoor diskuzí a recenzí, padla má volba na čelovku Tikka XP firmy Petzl. Má příjemně malé rozměry, nastavitelný elastický pásek a naklápěcí mechanizmus. Je vybavena dvěmi funkčními tlačítky:

  • silný svit - střední svit - slabý svit - blikání
  • držení aktivuje “boost” režim pro krátkodobé osvětlení na plný výkon

 

Ke standardní výbavě patří též výsuvná rozptylová čočka, kterou oceníte na krátkých vzdálenostech - například v místnosti, stanu nebo při manuálních pracích. Čelovka je napájena trojicí AAA baterií, jejichž úroveň nabití signalizuje stavová dioda. Výrobce též uvádí odolnost proti stékající vodě.

Tikka XP je kvalitní svítilna, která se vám stane neocenitelným pomocníkem, ať v terénu nebo třeba při opravách auta. Jako mínus bych viděl vyšší pořizovací cenu. Slabinou by se mohl stát naklápěcí mechanizmus, na němž začíná být patrná vůle.