Petzl Actik 2019

Jak jsem v souhrnném článku o vybavení zmínil, původní čelovku Petzl Tikka XP už nevlastním. Nahradil jsem ji za novější generaci Petzl Actik 2019 v černé barvě.

Následující tabulka přehledně zobrazuje parametry této čelovky v porovnání se starším typem. Režimy svícení jsou podle mého názoru zvoleny praktičtěji: světlo na blízko, pohyb a daleký dosvit.

Bílé světlo tradičně doplňuje možnost červeného osvětlení pro diskrétní a oči šetřící svícení ve tmě. Navíc má možnost blikání červeným světlem pro signalizaci - dle výrobce je toto blikání při plné baterii viditelné na vzdálenost 700m po dobu 400 hodin. Bezpečnostní vychytávky doplňují dobře viditelné reflexní prvky a integrovaná píšťalka na hlavovém pásku.

Nově má tato čelovka rezervu ve svitu na nižší režimy a to cca 30-40 hodin dle následující křivky:

Mimo standardních alkalických nebo dobíjecích AAA článků je možné osadit Li-ion akumulátor Core o kapacitě 1250 mAh s dobíjením pomocí USB konektoru (za příplatek). Když však použijete klasické dobíjecí články, každý o kapacitě alespoň 850 mAh, dostanete se na mnohem lepší hodnoty. Někomu může vadit absence indikátoru kapacity baterií - v praxi však podle svitu poznáte, že se blíží konec a máte se začít ohlížet po novém zdroji.

Celkově hodnotím čelovku jako praktičtější a jsem rád za tuto generační obměnu. Přikládám návod k obsluze.